Laos

 

Navegant pel Drac de Nou Caps

 

 

 Les ribes dels rius sempre han estat lloc d’assentament dels pobles, sent aquests font de riquesa i en ocasions medi de transport i comerç. El Mekong com a gran riu no ha estat menys. Amb els seus gairebé 5.000 km de longitud travessa 7 paisos: neix a les perpetues neus dels himalaies a la regió del Tibet, entra a la província xinesa del Yunnan i assoleix la frontera de Laos amb Birmania, arriba al Triangle de l’or, la famosa zona de trafic d’òpi i segueix cap al sud fent frontera entre Laos i Tailàndia per creuar Cambodja i desembocar les seves aigües en un delta inmens en territori vietnamita.
 
 
 
 
 
    ………                          
 
La morfologia del riu al llarg del seu recorregut és tan diferent que cada poble l’ha anomenat de manera diversa.

Al seu naixement en terres tibetanes budistes rep el nom de Dza Chu que significa “Aigua de les Grans Pedres” aludint a l’entorn rocós que atravessa. Els xinesos li diuen Lancang Jian o “Riu Tubulent” mentres que el tram de Laos i Tailàndia és connegut com a Mae Nam Kong que vol dir “Mare de totes les Aigües”. Els cambodjans li han posat el nom de Thonle Thom o “Gran Riu” i finalment a Vietnam s’anomena Cuu Long que significa “Drac de nou Caps” ja que es ramifica en nou braços donant com a resultat un dels deltes més grans del món.

    ……..                         
 
Un cop l’he navegat desde Houayxai fins a Luang Praban guardo a la retina les imatges d’un riu inmens, molt carregat d’aigua marronosa per la gran quantitat de sediments que arrossega tot i ser època seca, amb roques inmenses enmitg del seu recorregut com si fossin part de la cresta espinosa d’un gran drac que la nostra barca havia d’anar salvant per evitar una desgràcia, vorejat de les parets verdes de la jungla que el flanqueja, amb bous refrescant-se o abeurant-se en les seves aigües i petits pobles enmitg del no res, molt humils i sencills.